top of page

Målet är målet

Torbjörn Nilsson står inför karriärens största och svåraste utmaning. Under sex månader tar han över ansvaret för två ungdomslag i Kungälvsföreningen Ytterby IS.  Tillsammans med sin vän och tränarkollega Martin Johansson ska dom driva sin filosofi om att det inte är fult att vinna och göra mål och att man kan göra det utan att toppa eller nivåanpassa.

Svensk fotboll behöver få fram fler kreativa offensiva spelare och problemet grundläggs, enligt Torbjörn, under de tidiga åren i föreningslivet. För mycket konövningar och instruktioner om spelsystem och för lite irrationalitet och egna lösningar begränsar ungdomarna.

”Fotboll ska man upptäcka, inte bli instruerad i.” – Torbjörn Nilsson

I Sverige finns det 600.000 aktiva fotbollsutövare och det svenska föreningslivet tycks vara uppdelat i två läger. I det ena råder total vinnarhets, tidig toppning och risk för psykisk ohälsa hos ungdomar, i det andra lägret är viljan att vinna tabu, här tycker man knappt att man ska räkna målen och tävla. Torbjörn och Martin har en tredje väg som dom anser är den rätta: vi ska göra många mål och vinna, men vi ska göra det tillsammans och utan utslagning och toppning.

TV serie: About
bottom of page